Deca Roditelji

Korisne igre i igračke za stimulaciju psihomotornog razvoja dece do 3 godine

Većina ovih igara je svim rodiljima poznata ali u ovom malom tekstu ih navodimo kao značajne za psihomotorni razvoj svakog deteta:

  • Ringe-raja
  • Taši –taši
  • U šumici zeka
  • Ide maca oko tebe
  • Skupčao se mali jež
  • Ljulja ljuške
  • Lovac
  • Pekarčić
  • Jabučice crvena

Pesmice potkrepite pokretima, deca ih tako brže pamte i deluju veoma simpatično npr: sklupčao se mali jež-sklupčajte se na podu i spavajte, pa se dignite i bockajte kažiprstima, ne diraj ga ručicama-odmahujte kažiprstom… Tekstove pesmica možete naći na internetu i većina su komponovane.

Puštajte detetu dečiju muziku. Muzika smiruje decu, podstiče na kreativnost, utiče pozitivno na razvoj ritma. Smišljajte koreografiju uz pesmice.

Predlog za kupovinu igračaka

Dindolino, čašice koje se ređaju jedna u drugu ili jedna na drugu, taktilne knjige (sa zvukovima i raznim teksturama npr. Bebin dodir), aktivni centar (stočić sa vrteškama, taktilnim tablama, zvukovima,…) doktor set, kuhinja set, set alata, kuhinja (šoljice, tanjirići, pribor za jelo), kupajte, prepovijajte, hranite bebu; umetaljke, nizalice (na pertlu se nižu različiti oblici), slagalice (najpre od 3 dela pa povećavajte broj elemenata kako dete napreduje), bockalice (od krupnijih ka sitnijim), pecanje ribica sa štapom-Pino toys, stavljanje jabuka u krošnju hvataljkama-Pino toys, provlačite pertle (Pertini),  gradite kule od kocaka, igrajte uloge sa lutkama, plastelin, vodene boje, muzički instrumenti, rampa za autiće, gumene životinje…Plastificirane kartice sa 3D slikama životinja, predmeta, voća, povrća (Vulkančić). Neke igračke možete i sami da napravite (muzičke instrumente, domaći plastelin, kartice sa slikama…).

Predlozi za igru iz kućne radinosti

Ubacujte pirinač ili pasulj u flašu, otvarajte i zatvarajte poklopce sa tegli, flaša…, presipajte kašikom iz činije u činiju, mutite, hvataljkama hvatajte plastična jaja(iz kinder jaja), seckajte makazama, zakopčavajte i otkopčavajte rajsfešlus i dugmad…

Vodite decu napolje da trče, skaču, penju se, preskaču, provlače se, voze bicikle ili trotinet. To svakako ne mogu da nauče ako su stalno u kući.

Predloge pisala:

 Sanela Raičević, dipl. defektolog-logoped ,

 

You Might Also Like