Edukacije

SON RISE – upoznavanje i osnovne tehnike

Son-Rise je program koji su napravili Barry Neil Kaufman i Samahria Lyte Kaufman kad je njihovom sinu Ronu dijagnostikovan autizam. Iako im je savetovano da smeste Rona u neku instituciju zbog njegovog “beznadežnog, doživotnog stanja”, Kaufmanovi su umesto toga osmislili jedan inovativni kućni program fokusiran na dete u pokušaju da dopru do svog sina što su i uspeli.  Kaufmanovi su osnovali The Option Institute i Američki centar za lečenje autizma u Massachusettsu, gde rade Son-Rise Program od 1983. godine.

Jedinstven program Son-Rise podrazumeva da je roditelj detetu najveća pomoć. Niko se drugi ne može izjednačiti s roditeljima u nenadmašivoj ljubavi, dubokoj požrtvovnosti, dugoročnom opredeljenju i svakodnevnom iskustvu sa svojim detetom. Stoga nastoje da osposobe roditelje. U stvari, oni mnogo svoga vremena i truda troše na pružanje obuke roditeljima o uspostavljanju odnosa, na slušanje onoga što imaju da kažu, i na obučavanje roditelja veštinama koje su im potrebne da pomognu svojoj deci kao što niko drugi ne može. Pomažu roditeljima da budu samosvesni voditelji i učitelji programa vlastitog deteta.

Naš centar pruža edukaciju koja se odnosi na seminar upoznavanja i primenu osnovnih tehnika Son -Rise programa u radu sa decom sa poremećajem autizma i decom iz autističnog spektra, pervazivnim razvojnim poremećajem i ostalim teškoćama u razvoju.

Voditelj seminara:

Ivana Živković je prošla obuku za roditelje u centru Autism Treatment Center of America in Sheffield, Ma, USA
Son Rise program sprovodi sa svojim detetom.
Formalno obrazovanje voditelja:
Master of Science in Sustainable Development, Master University of London, UK;
Bachelor of science in international studies, minor in psychology, Bridgewater College USA.